Φωτογραφική βόλτα στην Αθήνα! Έρχεστε..?Το μνημείο ατενίζει τον Αττικό ουρανό!


Γεννήθηκα στην Αθήνα! Μεγάλωσα στην Αθήνα. Ζω στην Αθήνα. Στο κέντρο,

Μία απο τις αγαπημένες μου βόλτες ειναι φυσικά στην Αθήνα! Μια φωτογραφική βόλτα. Πηγαίνω με τα πόδια στο κέντρο περνώντας απο το Αρχαιολογικό μουσείο. Εναν απο τους σπανιους θησαυρούς θησαυρούς της πόλης. Μοναδικά εκθέματα. Πανέμορφο κτίριο!


Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας

Προχωρώ προς το Πολυτεχνείο. Μερικές δεκάδες μέτρα πιο κάτω. Αναρωτιέμαι ... Γιατι η ομορφια πρεπει να βρίσκεται μόνο στα κτίρια...? Ακόμη και ετσι κακοποιημένο που είναι παραμένει το ιδιο όμορφο. Εξω απο την κεντρική πύλη, συναντώ εναν ακόμη πονεμένο άνθρωπο που ζητά "μια μικρή βοήθεια" για να μπορέσει να επιβιώσει...


Κλεφτες βιαστικές ματιές. Σαν τους βιαστικούς διαβάτες που περνουν με αδιαφορία.

Αναζητώ χρώματα. Ανθρώπους με χαρούμενα πρόσωπα... διαπιστώνω όμως πως μάλλον οι προσδοκίες μου ειναι αρκετα υψηλές! Παρ' ολα αυτά επιμένω... και συνεχίζω να προχωρώ παρατηρώντας με μεγάλη προσοχή γύρω μου. Ο,τι αξίζει να φωτογραφηθεί.

Και να που εφτασα στην Ομόνοια. Στην Πλατεία Ομόνοιας, που μόνο πλατεία δεν έιναι πλέον! Έργα..... Ανακατασκευές,,, Γκράφιτι...


Μπάζα..... Άλλοτε τοίχοι...υλικά...ζωή....

πηγαίνοντας με το ρεύμα.....


κοντρα στο ρεύμα

Συνεχίζω την βόλτα μου. Περνώ πλεον στην οδό Αθηνάς,


Βαρβάκειος Αγορά. Αθήνα

Τα ψάρια στην Βαρβακείο Αγορά με προσκαλούν για μια.... φωτογράφιση! Οπως επίσης και ο υπέροχος αυτός τύπος με τις κατακόκκινες ντομάτες του.


Ντομάτες, κι αλλες ντομάτες. πολλές ντομάτες!

Λιγο πιο πίσω, η Πλατεία Κοτζιά. Οι σκές που σχηματίζονται στο πεζοδόμιο ειναι μια πρόκληση/πρόσκληση για φωτογραφία.


Πλατεία Κοτζιά


Αττικος ουρανος το δειλινό!

Η βόλτα συνεχίζεται. Προς το Μοναστηράκι! Εκεί που κανείς μπορεί να συναντήσει ο,τι μπορεί να φανταστεί! Και ο,τι δεν μπορεί να φανταστεί! Ενα πέρασμα απο την Πλατεία Αβυσσυνίας. Κάθε Κυριακή συγκεντρώνονται στην περιοχή δεκάδες μικροπωλητές με κάθε λογής αντικείμενα. Έπιπλα, βιβλία, παλιά αντικείμενα οικιακής χρήσης, πίνακες ζωγραφικής, μουσικά όργανα, και άλλα συλλεκτικά αντικείμενα εκτίθενται στο πιο παλιό παζάρι της Αθήνας....Μπορεί κανεις να σταθεί αρκετή ώρα και να παρατηρήσει με προσοχή τα κάθε λογής εκθέματα, τους ανθρώπους που αναζητούν κατι συγκεκριμένο και ψαχνουν να το βρουν, η ακόμη και αυτούς που απλά χαζεύουν. Το μόνο σίγουρο ειναι οτι εντυπωσιάζεται κανείς με την αντίθεση της πραγματικότητας και του απολυτου σουρεαλισμού!


Οταν αλυσοδένεις την Ομορφιά, μαραίνεται!

Σιγά σιγά ανεβαινω προς τα πάνω.... Προς κέντρο.... Κοντα στην πλατεία Καπνικαρέας ακούγεται ενα ταγκο απο το ακορντεόν ενός πλανώδιου Μουσικού! ΚΑθομαι και τον παρατηρω αρκετη ώρα! Του αφηνω φιλοδώρημα και χαμογελά χαρούμενος.


Του αφηνω φιλοδώρημα και χαμογελά χαρούμενος.

Διχως να το καταλάβω, βρίσκομαι κιόλας στον Εθνικό Κήπο. Ξαφνικά, βρίσκομαι σε ένα χώρο ησυχίας. Ηρεμίας. Μυρωδιά απο το γρασίδι. Τα δένδρα.


Εθνικός Κήπος

Δίπλα απο τον Εθνικό Κήπο το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Ευλαβικό προσκύνημα!


Μνημειο Αγνωστου Στρατιώτη

Λίγο πιο κάτω, στην καρδιά της Αθήνας ένας ακόμη άνθρωπος ζητά σιωπηλά την βοήθεια των συμπολιτων του για να καταφερει να επιβιώσει......


Παρακαλώ! Πεινάω!

Εικόνες.... Συναισθήματα,,,,, Ήχοι.... Πραγματικότητα... Χρώματα,,,,, Απουσία.... Παρουσία..... Μπερδεμένα, και λίγο συγκεχυμένα. Οσο περισσότερο εστιάζω στο χρώμα τοσο καλύτερα μοιάζουν όλα, ακόμη και μέσα στην μιζέρια και την κακομοιριά τους.Turists!


Χρώμα στην Αθήνα!

Επιμένω στο χρώμα! Όπου υπάρχει! Και υπάρχει στα πιό απίθανα σημεια μέσα στην πόλη! Πολλές φορές με γούστο! Ακόμη και επάνω στα πιο ευτελή υλικά! Αλλά..... υπάρχει!


χρώμα σε τοίχο

Σε τοίχους.... Σε λαμαρίνες.... Ακόμη και στα σκουπίδια! Αλλα υπάρχει... Φτανει να το ψάχνει κάνεις... Να το παρατηρεί!

Παιρνω τον δρόμο της επιστροφής. Κατεβαίνω προς την πλατεία Κολοκοτρώνη.


Άστεγος

Εκεί,,,,,, Πισω απο το άλογο του έφιππου Γέρου του Μωρηά, αποκαμωμένος απο την κούραση και πιο πολύ την απογοήτευση, κοιμάται σε ενα δημόσιο παγκάκι ένας άστεγος. Απο τους πολλους που εχει πλέον αυτή η πόλη..... Αναρωτιέμαι.... τι χρώμα να έχουν άραγε τα όνειρα του? Τι χρώμα εχει η πραγματικότητα του? Ολα τα χρώματα εχουν την ίδια λάμψη για όλους......?

Μα να, που με όλες αυτές τις εικόνες και τις σκέψεις φτάνω πίσω στο σπίτι μου,

Τι κράτω απο την φωτογραφική βόλτα? Ποιές εικόνες? Ποιά χρώματα? Ποιές σκέψεις? Κυριαρχεί μέσα στα ανάμεικτα αισθήματα που νιώθω, μια εικόνα που ειδα το πρωί στο Μουσείο. Και με ηρεμεί... Σιωπηλά! Οπως και τα πρόσωπα των αγαλμάτων !


Γαλήνη... Περηφάνια,,, Ισορροπία....

Αξίζουν αυτές οι βόλτες! Μαθαίνει κάνεις! Πολλά.......

Φωτογραφική βόλτα στην Αθήνα! Έρχεστε........???


313 προβολές5 σχόλια

Athens, Greece

Destination Wedding Photography

2018  by Ilias Sakalak