top of page

Άκου... να δεις!


Το μάτι πρέπει να μάθει να ακούει πριν να δει!


 

Ως φωτογράφος και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, η αφήγηση είναι, χωρίς αμφιβολία, η δύναμη του Ρόμπερτ Φρανκ. Για το πιο αξιοσημείωτο έργο του, ο Frank (γεννημένος το 1924 στην Ελβετία) ταξίδεψε τις ΗΠΑ για αρκετά χρόνια, καταγράφοντας την καθημερινή ζωή όλων των επιπέδων της κοινωνίας. Το οδικό ταξίδι είχε ως αποτέλεσμα οι Αμερικανοί, "ένα από τα πιο επιφανή βιβλία φωτογραφίας του 20ού αιώνα" (σύμφωνα με The Guardian), που προσέφεραν μια νέα και εκλεπτυσμένη άποψη του εξωτερικού για την αμερικανική κοινωνία. Συμπτωματικά έκανε εντύπωση στο Robert Frank έξω από ένα πάρτι και βλέποντας το έργο του, ο Jack Kerouac αποφάσισε αμέσως να συμβάλει στην εισαγωγή του βιβλίου. Ένα αριστούργημα που θα αγαπήσετε να διαβάσετε ... και να ακούσετε.


Διαβάζοντας τις προάλλες για τον Robert Frank, στάθηκα στην ρήση του, "το μάτι πρέπει να μάθει να ακόυει πριν να δεί"! Προερχόμενος απο την μουσική, και έχοντας τουλάχιστον μιά θητεία 30 ετών ως μουσικός ορχήστρας, και τα τελευταία δέκα ως Φωτογράφος, αναλογίστηκα πόσο δίκηο έχει!


Να ακούς ένα τοπίο πριν το φωτογραφίσεις. Να το νοιωσεις μεσα απο τους ήχους του η ακόμη και μεσα απο την ησυχία και την γαλήνη του.

Να ακούς εναν άνθρωπο πριν τον φωτογραφίσεις. Πριν κάνεις το πορτραίτο του! Ποια στοιχεία πρέπει να αποτυπώσει κανεις με τον φακό του σε ένα πρόσωπο? Μα κυρίως αυτά του χαρακτήρα του. Της προσωπικότητας του. Για να μπορέσει να το κάνει σωστά ένας άξιος φωτογράφος αυτό, θα πρέπει πράγματι, πρώτα να μπορει να ακούσει το μοντέλο του. Να το ψυχολογήσει. Και μετά να το φωτογραφίσει.


Το ίδιο κι ο φωτογράφος γάμου. Θα πρέπει να μπορεί να "ακούει" το μελόνυμφο ζευγάρι που εχει μπροστά του, απο την πρώτη τους κιόλας συνάντηση, που ειναι άλλωστε και η πιο σημαντική!


Πόση διαφορά εχει η ακοή απο την ακρόαση? Η ακοή ήδη υπάρχει ως αίσθηση. Η ακρόαση χρειάζεται προσπαθεια αλλά και γνώση!


Κύριε Frank, ναι! Είχατε πολύ δίκηο λέγοντας ότι το μάτι πρέπει να ακούσει πρώτα πριν να μπορεσει να δεί!


 















55 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page