top of page

Πορτρέτο η Selfie?



 


Μια selfie είναι μια αυτοπροσωπογραφία που έχει ληφθεί με ένα smartphone.

Η αυτοπροσωπογραφία, είτε είναι μια προσεκτικά συνθετική μελέτη είτε δημιουργείται με σχετική βιασύνη. Το να ονομάζεις αυτοπροσωπογραφία από τον Rembrandt μια selfie δεν είναι μόνο αναχρονιστικό, αλλά και αναιρεί το προσεκτικά υπολογισμένο σύνολο αποφάσεων που δημιούργησε την απόδοση του εργου!

Η αυτοπροσωπογραφία και η selfie είναι δύο χωριστές, αν και πολλές φορές αλληλοεπικαλυπτόμενες, προσπάθειες να καθιερωθεί και να τελειοποιηθεί ένας ορισμός του εαυτού του.


Actor -Dancer portrait
πορτρέτο Νο 1

Ποια ειναι τα χαρακτηριστικα που καθορίζουν ενα φωτογραφικό πορτρέτο?

Μπορει ενα πορτρετο να ειναι εργο τέχνης?

Το μοντέλο ποζάρει με τον ιδιο τροπο σε ενα πορτρετο και σε μια σελφι?

Ποια ειναι τα χαρακτηριστικα μιας σέλφι?

Υπάρχουν κοινά στοιχεία με το πορτρέτο? Τι διαφορές υπάρχουν?

Ποια απο τις δυο μορφές απεικόνισης ειναι πιο 'αποδεκτες' η και εχουν μεγαλυτερη κοινωνική αποδοχή?

Μια σελφι η ενα πορτρέτο θα θεωρουσατε ως εργο τέχνης? Και γιατί?




fresh and colour portrait
Πορτρέτο Νο 2

Το καθε πορτρέτο ξεκινα να διαμορφώνεται αναλογα με τις αναγκες του μοντέλου. Και οταν λεω μοντελο, εννοω φυσικα τον εκάστοτε φωτογραφιζόμενο! Εαν το πορτρέτο δεν αποτυπωνει στοιχεια απο την προσωπικότητα, τον χαρακτήρα του μοντέλου τότε προκειται για μια καλή φωτογραφία ...ταυτότητας!



Vasilis Zoulias, Fashion designer
Πορτρετο Νο 3

Το βλέμμα, τα χαρακτηριστικα του προσώπου η ενδεχόμενη κινηση, ο τροπος της στάσης του μοντέλου, θα πρέπει να μπορουν απο μονα τους να ''μιλανε'' σε οποιον βλέπει το πορτρέτο!


Οσο για τις selfie τα πραγματα ειναι πολύ πιο ξεκάθαρα! πολύ πιο ευκολα ίσως. Μιας και ο καθενας σχεδον σημερα εχει και μια φωτογραφική μηχανη στο κινητο του τηλέφωνο. Αν μπορούσε κανεις γρήγορα να περιγραψει τι ειναι μια selfie θα έλεγε πως ειναι η φωτογραφια που βγαζει κανεις τον εαυτο του για να τον επιδείξει στους άλλους. Και μαλιστα με ευκολία. Διχως να απιατειται καμμια γνωση, τεχνική, κανένας φωτογραφικός εξοπλισμός. Χωρις καν να υπολογισει κανεις φως και σκιά! Απλά πατάει ενα κουμπί την στιγμη που το θέλει. Ειτε για να δηλωσει την παρουσια του σε καποιο μέρος, είτε για να δειξει ετσι απλά το ...χαμογελο του. Με αποδέκτες κυρίως φίλους και γνωστους του στα κοινωνικα δίκτυα.


Lady portrait
Πορτρέτο Νο 4

Σχετικά με τις selfie, εχουν γίνει αρκετες μελέτες, και συνεχίζουν να γίνονται. Οπως και αυτη εδω στην οποια μπορει κανεις να βρεί και ενα ενδιαφερον ερωτηματολόγιο.


Profile Portrait
Πορτρετο Νο 5

Σε αυτο το βίντεο παρουσιαζεται κατι εξαιρετικα ενδιαφέρον! Αναθετουν σε 6 Φωτογράφους να κανουν το πορτρέτο ενος άνδρα. Σε καθε φωτογράφο δινουν διαφορετικές πληροφοριες για την ιδιοτητα του άνδρα. Σε καποιον λενε οτι ειναι ψαράς, σε αλλον λενε πως ειναι ψυχασθενής, σε αλλον οτι ειναι εκατομμυριούχος, κλπ. Ο καθε φωτογραφος εχει περιπου 10 λεπτα για να κάνει το πορτρέτο του (ηθοποιού) άνδρα. Τα αποτελεσματα είναι πολύ ενδιαφεροντα. Παρακολουθήστε το!


Lady Portrait in black and green!
Πορτρετο Νο 6

Τι μπορουν να σημαινουν οι selfie για την ψυχολογια ενός ανθρώπου? Καποιες απαντησεις δίνει και αυτο το άρθρο.

Εαν μιλατε γαλλικα, παρακολουθηστε αυτο το ενδιαφερον βίντεο.


A violin head portrait
Πορτρετο Νο 7

Μια εμπεριστατωμένη ομιλία για τις selfie στο Ted X μπορειτε να παρακολουθήσετε εδώ!


Και για να πω και λιγα λογια για το Πορτρέτο.....

Αυτό που πιστευω είναι πως, τελικά, ενα καλο πορτρετο δεν γινεται μόνο με καλή τεχνική. Δεν γίνεται μόνο με άψογο εξοπλισμό. Δεν επιτυγχάνεται μόνο με εξαιρετικές φωτοσκιάσεις, Δεν αρκεί εαν θα γίνει στο στουντιο η σε κάποιον εξωτερικο χώρο. Το απόλυτο μυστικο για ενα εξαιρετικο πορτρέτο, περα απο οσα ανέφερα τα οποία και θα πρπει να θεωρουνται αυτονόητα, είναι η κατανοηση της προσωπικοτητας του μοντελου απο τον φωτογράφο. Ακόμη και σε λιγο χρόνο. Ειναι η αίσθηση ασφαλειας και ανεσης που δημιουργει στο μοντέλο του. Οσο υψηλοτεροι αυτοί οι δείκτες τοσο καλύτερα τα αποτελεσματα. Και ακόμη πιο σημαντικο, αφου εχει ηδη καταφερει τα προηγούμενα, ειναι να ξερει και να μπορει να εκμαιευσει τις πτυχες της προσωπικότητας που φωτογραφίζει με τον τροπο του. Συνηθως ειναι λεκτικός. Η επικοινωνια σε ολο της το μεγαλείο πραγματικά!


mystery Lady portrait
Πορτρετο Νο 8

Δεν εχω ποτέ σχεδον συναντήσει κάποιον να μπαινει στο στουντιο να φωτογραφηθεί, και να εχει απο το πρώτο λεπτό την άνεση να ανταποκριθεί στον φακό. Ο φακός ειναι ο πραγματικό καθρέφτης του μοντέλου εκείνη την στιγμή και φυσικο είναι να αισθάνεται "ευάλωτος' οταν τον...σκοπεύει! Ο καταλύτης θα ειναι ο Φωτογράφος, που με την προσωπικότητα του κυρίως, αλλα φυσικα και με την τεχνική του, και την ματιά του, θα καταφέρουν από κοινού να κανουν ενα ξεχωριστο πορτρέτο. Το οποίο και θα αποτυπωνει τον χαρακτήρα του μοντέλου. Ενα "κλικ" απο την προσωπικότητα του. Ενα "κλικ" απο την ψυχη του!


Λοιπόν? Τι λέτε?

Πορτρετο η Σέλφι?



 







334 Προβολές1 Σχόλιο

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page